15 april 2022

Verslag bijeenkomst 8 april 2022

 In bijeenkomsten, Investeerders, Investeringskansen

Op vrijdag 8 april 2022 vond de 17e livebijeenkomst van Kaasstad Kapitaal plaats. Ook ditmaal waren we te gast bij AZ.

 

Naast de pitches voor de ongeveer 40 aanwezigen was er ook een presentatie van Thomas Ticheloven over de vernieuwde Seed Business Angel-regeling. Deze regeling geeft een groep van maximaal 10 investeerders de mogelijkheid om hun inleg te laten verdubbelen door de overheid, waarbij de investeerders bij de terugbetaling door de onderneming waarin zij investeren voorrang krijgen op de overheid. Dit biedt veel voordelen en is daarmee erg aantrekkelijk. Er zijn uiteraard wel voorwaarden aan. Peter inventariseert bij de leden van Kaasstad Kapitaal wie hier belangstelling voor heeft en plant een vervolg in.

 

De drie pitches op 8 april

  1. Wim Boer pitchte voor Wind Energy Solutions, een bedrijf dat kleine en middelgrote windmolens fabriceert. WES heeft wereldwijd inmiddels meer dan 1.250 windmolens verkocht. Deze molens kenmerken zich door een onderscheidend hoog rendement vanwege een unieke techniek.Momenteel heeft WES een order om 85 windmolens in Zuid-Italië te plaatsen. Om deze order te kunnen uitvoeren is voorbereidingskrediet nodig.
  2. Hugo Geluk pitchte voor Feelix, waarmee huizenbezitters de overwaarde in hun woning te gelde kunnen maken zonder te moeten verhuizen. Feelix koopt woningen tegen taxatiewaarde en verhuurt ze terug aan de bewoners. De constructie van Feelix voldoet aan de zelfbewoningsplicht die in Amsterdam vanaf 1 april 2022 geldt en in meer steden ook zal gaan gelden. Om de organisatie uit te bouwen, met name om het product in de markt te zetten, is kapitaal nodig.
  3. Menno Biesiot pitchte voor groeikapitaal voor GoHere, een appbouwer die een technisch hoogwaardige whitelabeloplossing biedt voor onder meer reisorganisaties, vliegmaatschappijen en tourist boards. Deze bedrijven hebben vaak wel goede content, maar hebben onvoldoende kennis en kapitaal om een goede app te bouwen. Met de appstructuur die GoHere biedt kunnen zij hun klanten meer originele, praktische tips bieden op de plaats van bestemming. GoHere heeft inmiddels 20 reisorganisaties als betalende klant en wil nu verder uitbreiden in sales en marketing om de omzet hard te laten groeien.

 

Updates van eerdere pitches

Tijdens de bijeenkomst gaf Peter ook een update van de pitches van de vorige bijeenkomst van 4 februari 2022 en van de nog lopende zaken van eerdere bijeenkomsten.

 

Update 4 februari 2022

  1. Miguide, een bedrijf dat zich richt op het helpen van mensen met chronische aandoeningen (o.a. diabetes en obesitas) door middel van een gecombineerde online en offline dienstverlening. Helaas was de belangstelling van de investeerders van Kaasstad Kapitaal onvoldoende om een vervolgbespreking te organiseren.

 

  1. Starke Energy, een bedrijf dat een rendabele oplossing biedt voor het dichtslibbende electriciteitsnet. Starke biedt met haar softwaretool de mogelijkheid om opslagbatterijen vanaf 100 KwH zeer efficiënt in te zetten. Niet alleen om stroom op te laden, maar ook om overtollige stroom te verhandelen en batterijopslag te verkopen. Hierdoor worden batterijen rendabel en kan het gebouwen verduurzamen. Ook voor deze pitch was de belangstelling van investeerders onvoldoende, zodat er geen vervolggesprek gepland wordt. Wel werd er naar aanleiding van een bericht over deze pitch op LinkedIn een paar dagen na de pitch contact opgenomen door twee investeerders buiten Kaasstad Kapitaal die graag contact wilden met Starke. Dat contact is tot stand gebracht en biedt wellicht toch een oplossing voor Starke.

 

  1. Fountain Fuel wil een doorbraak faciliteren voor het tanken van waterstof door het opzetten van waterstoftankstations in Nederland, met een onderscheidende uitstraling en op diverse A-locaties in Nederland. De eerste drie stations komen in Rotterdam (bij het vliegveld), Amersfoort en Nijmegen. Fountain Fuel heeft intentieovereenkomsten met diverse transportbedrijven en autofabrikanten die ervoor zorgen dat er voldoende klandizie is voor de stations om rendabel te opereren. Ook voor deze pitch was de belangstelling van investeerders onvoldoende, zodat er geen vervolggesprek gepland wordt.

Het was de eerste keer in 17 bijeenkomsten dat er voor alle drie pitches onvoldoende interesse was voor een vervolgbespreking.

 

Verloop eerdere investeringskansen

Grosthuis, de te realiseren locatie waar 52 dementen kunnen worden gehuisvest en waar dagbesteding wordt aangeboden, heeft zijn vergunningen binnen. Ook is het huurcontract met een zorginstelling en de aannemingsovereenkomst ondertekend. We kunnen hier dus eindelijk verder mee. Er zijn ca. 15 geïnteresseerden die mee wilden financieren en met hen wordt binnenkort een vervolgbespreking ingepland.

 

Fietsnetwerk creëert fietsroutes met interessante bezienswaardigheden. Hiermee bieden ze zowel voor de fietsers interessantere routes als interessante mogelijkheden voor in de buurt van de routes liggende horecabedrijven, musea, etcetera. Voor deze pitch waren 8 belangstellende investeerders. De eerste vervolgbespreking in februari werd door Wouter Terpstra van Fietsnetwerk uitgesteld wegens privé-omstandigheden. Inmiddels heeft hij aangegeven te hebben gekozen voor verkoop van zijn bedrijf, waarbij hij een minderheidsbelang houdt en in loondienst komt. Hij is inmiddels in vergevorderd stadium met betrekking tot de verkoop.

 

Ferhat Topuz pitchte eerder voor Valyuu, met zijn snelgroeiende circulaire marktplaats voor elektronische apparatuur. In deze pitch waren aanvankelijk drie investeerders geïnteresseerd, maar die zijn na de vervolgbespreking afgehaakt. Valyuu heeft via investeerders buiten Kaasstad Kapitaal voldoende geld opgehaald om zijn plannen alsnog uit te kunnen voeren.

 

Last but not least…

Noud van den Eerenbeemt en Orpheo Bena van Stylesearch, die een nieuwe fashionzoekmachine bouwden waarmee je via algoritmes snel dezelfde en vergelijkbare producten kunt vinden en kopen die Influencers op Instagram dragen, zochten groeikapitaal. Stylesearch heeft in haar korte bestaan al veel bereikt en is inmiddels al verkozen in de top 10 fashion disruptors wereldwijd. Zelfs Google heeft momenteel interesse in dit bedrijf. Deze pitch trok 14 belangstellenden. De eerste vervolgbespreking vond in januari plaats en verliep positief. De Due Diligence heeft langer geduurd dan verwacht, mede omdat beide heren door een heftige coronabesmetting een paar weken op non-actief stonden. Inmiddels is de Due Diligence afgerond en kunnen we het traject vervolgen.

 

Sterrenrestaurant Daalder aan de Lindengracht in Amsterdam had vorig jaar 10 investeerders van Kaasstad Kapitaal die de aankoop van het pand financierden. Naast een mooie rente kregen de investeerders een diner aangeboden. Dat vond plaats op 31 maart, terwijl de sneeuw buiten naar beneden dwarrelde. We hebben heerlijk gegeten en geconcludeerd dat de Michelin-ster zeer terecht is!

 

Kaasstad Kapitaal in cijfers

  • Bijeenkomsten: 17
  • Pitches: 62
  • Investeringen afgerond: 18
  • Totaal geïnvesteerd bedrag door investeerders: € 8,4 mln.

 

Gezellig en ongedwongen

Het serieuze karakter van de pitches ging als altijd samen met een gemoedelijke, warme en gezellige sfeer. Ideaal voor ondernemers en investeerders om elkaar beter te leren kennen in een ongedwongen setting.

Op vrijdag 17 juni 2022 is de volgende editie van Kaasstad Kapitaal, ditmaal in hotel The Fallon in Alkmaar. Alle verdere data voor 2022 vindt u hier.

 

Open uitnodiging

Indien u het interessant vindt om ook eens een bijeenkomst bij te wonen als ondernemer of als potentiële investeerder, bent u van harte welkom. U kunt zich hiervoor aanmelden via info@kaasstad-kapitaal.nl of via 06-51513583.