18 januari 2021

Zo voorspelt u het succes van een start-up

 In Investeerders, Investeringskansen, Investeringsstips, Start-up, Tips voor investeerders

Is succes voorspelbaar voor een start-up? Ja, dat is voorspelbaar! Het Financieel Dagblad schreef dat start-ups succesvoller zijn met privaat geld dan met overheidsbemoeienis (betaald artikel). Is dat vreemd? Nee, dat is logisch! Start-up-ondernemers (en ook scale-ups) beschikken vaak over bijzondere vaktechnische kwaliteiten die ze omzetten in een onderscheidende dienst of product. Hoe meer onderscheidend vermogen, hoe meer kans op financiering vanuit privé-investeerders en vanuit overheidsgerelateerde fondsen.

 

Meer succes met eigen geld

Waarom is een start-up die gefinancierd wordt met privaat geld dan succesvoller? Omdat privaat geld afkomstig is van ondernemers die weten hoe je van een onderscheidend product een succesvol bedrijf kunt maken. Zij kennen het klappen van de zweep en kunnen start-ups met deze ervaring verder helpen. Dit kunnen zij veel beter dan de ambtenaren die de overheidsgerelateerde fondsen leiden.

 

Basisvereisten voor succes

Een goed product of een goede dienst is de basis van elk levensvatbaar bedrijf. De juiste combinatie van leidinggevende kwaliteiten, commerciële kwaliteiten en bedrijfskundige kwaliteiten zorgt voor een succesvol bedrijf. Private investeerders beseffen dit als geen ander. Daarnaast hebben zij vaak een groot netwerk van mensen die deze kwaliteiten bezitten en de start-up hiermee kunnen helpen.

 

De ideale investeerder

Als wij vanuit CvFO betrokken zijn bij een start-up of scale-up die op zoek is naar groeikapitaal, dan stellen wij eerst een profiel op van de ideale investeerder. De hamvraag is hierbij: welke kwaliteiten dient de investeerder (naast geld) met zich mee te brengen om het bestaande team verder te versterken?

Met een compleet profiel gaan wij binnen ons uitgebreide netwerk op zoek naar de passende investeerder. Naar onze mening is dit een vorm van kapitaal op maat in optima forma. Hiermee vergroten start-ups en scale-ups hun kansen aanzienlijk, zoals het FD terecht constateert.

 

Wilt u hier meer over weten? Bel ons!