9 maart 2021

[succesverhaal] Financieren verhuur medische apparaten in Zuid-Amerika

 In Scale-up, Start-up, Succesverhalen

Toen Floriaan van Bemmelen medische ontwikkelingshulp bood in Zuid-Amerika, ontdekte hij dat het aantal apparaten voor MRI-, CT- en PET-scans daar heel beperkt was. Waar men in Europa en Noord-Amerika 1 MRI-scan op 100.000 mensen beschikbaar heeft, is de verhouding in Zuid-Amerika 1 op 1 miljoen. Het laat zich raden welke gevolgen deze beperkte toegang tot goede medische diagnoses voor de gezondheid van de bevolking heeft. Floriaan besloot in actie te komen.

 

 

Kapitaalintensieve business

Met het opzetten van Resonandina zocht Floriaan naar mogelijkheden om apparaten in te kopen en vervolgens te verhuren aan ziekenhuizen en medische klinieken in Zuid-Amerika. De apparatuur voor MRI-, CT- en PET-scans is echter erg duur, waardoor het businessmodel erg kapitaalintensief was. Daarnaast zijn leaseconstructies in Zuid-Amerika beperkt mogelijk, met name voor nog jonge bedrijven zonder trackrecord. Zeker in het begin bood dit uitdagingen voor Resonandina.

 

Met subsidie, lokale leningen en veel eigen middelen kocht Floriaan in 2015 zijn eerste twee apparaten. Vervolgens verhuurde hij die aan een kliniek in La Paz in Bolivia. In 2019 volgde een mobiele MRI-unit voor een gespecialiseerde kliniek in Brazilië. Deze aankoop werd mogelijk gemaakt door diverse informal investors, crowdfunding, en wederom veel eigen middelen.

 

 

Meer betekenen voor Zuid-Amerika

Na deze goede start wilde Floriaan doorgroeien met Resonandina en meer klinieken helpen. Enkele maanden geleden zocht hij daarom contact met ons. Hij wilde weten of wij hem konden helpen aan financiering voor een semi-mobiele MRI-scan voor een ziekenhuis op het eiland Sint-Maarten. Wij waren direct onder de indruk van de prachtige missie van Floriaan en van het feit dat hij met de paar verhuurde apparaten al een solide opbrengst genereerde.

 

In deze coronatijd stonden de opbrengsten onder druk, maar de behoefte aan medische scandiagnoses is en blijft erg groot. Floriaan doet van tevoren uitgebreid onderzoek naar de financiële stabiliteit van de ziekenhuizen aan wie hij de apparaten verhuurt, inclusief een verplicht onderhoudscontract, zodat hij zeker weet dat de apparaten een lange levensduur hebben en een restwaarde aan het einde van de contractsperiode. We zagen dus dat hij zorgvuldig te werk ging en wist wat hij deed.

 

 

Sociaal rendement

Helaas blijven de financieringsmogelijkheden in Zuid-Amerika erg beperkt. Vanwege de aansprekende missie en omdat de business zich zelf bewees, hadden wij echter de indruk dat de aanvraag in goede aarde zou vallen bij de onze investeerdersgroep, van wie er velen zowel naar economisch als sociaal rendement zoeken.

 

Op 11 september 2020 presenteerde Floriaan zijn plannen tijdens een bijeenkomst van Kaasstad Kapitaal. Na afloop toonden diverse investeerders interesse, en na een online vervolgbespreking besloten deze investeerders de plannen financieel te willen steunen.

 

 

Mobiele scanner in Sint-Maarten

Tijdens dit schrijven is de semi-mobiele scanner per schip aangekomen op Sint-Maarten, waar de unit op aangepaste funderingen komt te staan. Na de kerst zal de MRI geïnstalleerd worden, waarna in begin februari 2021 de eerste scans gemaakt zullen worden.

 

 

Ook investeren in projecten van Resonandina?

Floriaan heeft nog diverse projecten in de pijplijn en is daardoor telkens op zoek naar financiering. Bent u als investeerder op zoek naar zowel economisch als sociaal rendement en spreekt dit verhaal u aan? Laat het ons weten, dan zorgen wij dat u bij een volgende propositie geïnformeerd wordt over de investeringsmogelijkheden.