28 juni 2019

Verslag bijeenkomst 28 juni 2019

 In bijeenkomsten, Investeerders

Op vrijdagmiddag 28 juni 2019 vond de derde bijeenkomst van Kaasstad Kapitaal plaats in de Graham Bellzaal van De Telefooncentrale in Alkmaar. Ook deze keer vulde ze zaal zich met investeerders en andere belangstellenden. Zij luisterden naar 3 presentaties van ondernemers met een kapitaalbehoefte en naar het educatieve moment dat ingevuld werd door de Rabobank.

 

Terugblik 17 mei

We begonnen met een terugblik op de bijeenkomst van 17 mei, waarbij 2 ondernemers hun plannen presenteerden. Vooral projectontwikkelaar RE:BORN sprak de investeerders aan. De ondernemers van RE:BORN zochten een bedrag van € 4.7 mln. voor de aankoop van een te herontwikkelen pand in Scheveningen. Een externe partij bracht € 2.5 mln. in en investeerders van Kaasstad Kapitaal € 2.2 mln. De andere presentatie wist helaas geen belangstelling van investeerders te trekken. Hieruit leerden we dat een goede voorbereiding op een presentatie cruciaal is.

 

 

Capptions BV en bedrijfsverkoop

Na de terugblik presenteerde Jonathan Stolk de plannen van zijn onderneming Capptions BV, die een app heeft ontwikkeld waarmee bedrijven formulierenstromen digitaliseren. Capptions biedt met name waarde voor bedrijven waar veiligheid voor mens, materiaal en product cruciaal is en dus goed gemonitord moet worden. De klantenkring van Capptions is sterk groeiende, kent veel vastigheid en biedt daardoor een vaste en stabiele omzetbasis. Capptions zoekt €250.000 om te investeren in marketing en verdere ontwikkeling van het product.

De tweede presentatie betrof de kapitaalvraag van een ondernemer die zijn bedrijf verkoopt, maar zijn bedrijfspand behoudt en niet mee verkoopt of verhuurt aan de koper van zijn bedrijf. Hij wil het pand in plaats daarvan verhuren aan zijn buurman, die ook een onderneming heeft. Omdat het pand niet langer in eigen gebruik is maar verhuurd wordt, beschouwt de bank het als een beleggingspand. Op dat vlak heeft de bank een terughoudend beleid, waardoor de ondernemer verplicht is zijn lening af te lossen.

Namens de ondernemer presenteerde Roelf de Vries van het Centrum voor FinancieringsOplossingen deze casus, die investeerders de mogelijkheid biedt een 5-jarige lening van € 400.000,- te verstrekken tegen 6% goede hypothecaire zekerheid (het pand is € 700.000,- waard).

 

Hekkensluiter: autowasstraat Noord-Holland

De laatste presentatie was van Lennaert Schuijt. Deze ondernemer heeft vergevorderde plannen voor een autowasstraat (kettingwasstraat) in de regio Noord-Holland Noord. Hij legde met harde feiten en gedegen onderliggend marktonderzoek uit waarom zijn locatie zeer kansrijk is. Als hij de helft van de lokale marktpotentie realiseert, gaat hij al winst maken. Lennaert heeft 20 jaar marketingervaring, als werknemer en als ondernemer, en kan met die ervaring zijn doelgroep dus goed bereiken. De bank heeft zijn vertrouwen uitgesproken door bijna € 1 mln. te willen financieren. Uit zijn eigen netwerk heeft Lennaert € 100.000,- ‘opgehaald’. Zijn eigen middelen steekt hij ook in het plan. Zijn resterende kapitaalbehoefte van € 250.000,- presenteerde hij bij Kaasstad Kapitaal. Hij biedt een rente van 9% en leningslang gratis wasbeurten voor zijn investeerders.

 

Educatief moment

Het vaste onderdeel werd deze keer ingevuld door Gideon Nijemanting, directeur bedrijven van de Rabobank. Hij lichtte de leningproducten ‘achtergestelde innovatielening’ en ‘Rabo & Crowd’ toe, die heel geschikt zijn voor bedrijven in de start-up fase. Deze producten kunnen ook prima samengaan met leningen van private investeerders, zoals die van Kaasstad Kapitaal. Het beeld dat de Rabobank alleen wil financieren als er voldoende zekerheden en bewezen bestaansrecht is, blijkt dus iets genuanceerder te liggen.

 

Ook Kaasstad Kapitaal bijwonen of wilt u meer weten over investeringskansen? Wilt u zelf een plan presenteren als ondernemer? Neem dan contact op met Peter.