7 juni 2019

Wat maakt een goede investeerder? – 6 tips (vervolg)

 In Investeerders, Investeringskansen, Investeringsstips, Tips voor investeerders

Ondernemers die zo succesvol zijn dat ze als private investeerder kunnen optreden, zijn in die rol niet automatisch succesvol. Leren investeren gaat net als met leren lopen gepaard met vallen en opstaan. Wat maakt van iemand nu een goede investeerder? In dit tweede artikel gaan we door na de 3 tips van artikel 1.

 

Tip 4: voorlopers vinden

Heeft uw idee wel echt de potentie om de markt te veroveren? Investeerders letten hier zeker op, ook als er feitelijk alleen nog een idee staat. ‘Het is zaak dat een ondernemer de concurrentie voor is, dat er een duidelijk verdienmodel is en een goed team staat,’ licht een van de investeerders toe. ‘Let er daarom op dat de markt echt om je oplossing vraagt en niet dat je ervan uitgaat iets leuks voor de markt te hebben.’

 

Tip 5: test de flexibiliteit

Een ondernemer moet in staat zijn de strategie om te gooien bij veranderende marktomstandigheden, waarbij zij zich niet door ‘hoop’ laten leiden. Het is dan ook verstandig te informeren naar de plannen van een ondernemer. Kan hij of zij omgaan met verandering?

‘Het is geen schande om plannen bij te buigen,’ vertelt een van de investeerders hierover, ‘zeker wanneer positieve cashflow achterblijft. Een investeerder vindt namelijk  niets vervelender dan geprognosticeerde cashflows die steeds niet worden gehaald.’

Bij een pitch of bedrijfsplan let ik vooral op de kwaliteit van het management. Een bedrijfsmodel kun je bijstellen, maar succes is in mijn ogen vooral aan personen en minder aan ideeën gebonden. Daarom zie je vaak dat dezelfde mensen keer op keer succes hebben, ongeacht wat ze doen.”

 

Tip 6: guts to glory

Op uw eigen gevoel vertrouwen is een lastige kwestie. Wijsheid en intuïtie ontwikkelen zich namelijk met de jaren. Toch komt uit de gesprekken met investeerders veel gevoel terug als zij omschrijven wat hun inschatting beïnvloedt. Zo vertelt een van hen: ‘Bij startups is het altijd moeilijk om de waarde te bepalen, maar ik ga vooral op mijn gevoel af. Als ik erin geloof en denk zelf ook iets toe te kunnen voegen, dan ga ik ervoor.’ Is het bij een slecht gevoel gelijk klaar? Nee, dat hoeft niet zo te zijn: ‘Als ik het niet zie zitten, raad ik ondernemers vaak aan om het gewoon ergens anders weer te proberen. Want een andere investeerder kan het juist wel zien zitten.’

 

De zoektocht van een goede investeerder

Samenvattend blijft investeren een zoektocht naar iets nieuws. Of, zoals één investeerder het benoemt: ‘Het gouden idee. Iets dat verstorend werkt voor de huidige markt en binnen twee, drie jaar waarde creëert.’ Met de 6 tips uit dit artikel bent u een goed eind op weg om een goede investeerder te worden. Het blijft natuurlijk wel een kwestie van uitproberen en ervaring opdoen.

Denkt u dat u het in u heeft om een goede investeerder te zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag mee naar nieuwe investeringsmogelijkheden die aansluiten bij uw expertise.

 

Tips voor ondernemers op zoek naar een investeerder

Bovenstaande tips werken natuurlijk twee kanten op. Leg uw eigen plan of idee eens langs de lat. Wat is de meerwaarde van uw product of dienst? Welke markt wilt u aanspreken? Aan de hand van bovenstaande opmerkingen kunt u zelf alvast inschatten wat wel en niet werkt. Investeerders zijn net mensen: overtuig hen met wat u drijft en waar u zelf uw motivatie vandaan haalt. Ga alle 6 tips af en kijk hoe u scoort bij een goede investeerder.

 

Wilt u zeker weten dat uw business plan geschikt is voor een private investeerder maar twijfelt u op dit moment nog? Dan bespreken we dit graag; neem hiervoor contact met ons op.