26 juni 2021

[succesverhaal] Van feedback op ondernemingsplan naar e-scooters in Rotterdam

 In Scale-up, Start-up, Succesverhalen

In april 2020 werden wij benaderd door de bedrijfsadviseur van felyx, een bedrijf dat e-scooters verhuurt. De oprichters van het bedrijf wilden kapitaal ‘ophalen’ voor uitbreiding van hun activiteiten. Hun onderneming stond stevig, maar was hun ondernemingsplan ook stevig genoeg om nieuwe financiers te overtuigen? 

 

Kennismaking met felyx

Wij maakten kennis met de ondernemers achter felyx; een bedrijf dat in Amsterdam elektrische scooters aanbiedt die je per minuut kunt huren. Het concept is daarmee zowel een slimme als een schone, duurzame oplossing tegen verkeersoverlast in grote steden. Daarbij speelt het ook in op de trend waarbij ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’ voorop staat. Het is dus niet gek dat felyx onder meer in Het Financiële Dagblad terechtkwam met dit goede initiatief.

Na de succesvolle lancering in Amsterdam wilden de ondernemers uitbreiden naar Rotterdam en daar was extra kapitaal voor nodig. Via een aantal fondsen was al een deel van het kapitaal toegezegd, maar er ontbrak nog een fors bedrag. Hier kwamen wij in beeld.

 

Het ondernemingsplan onder de loep

Na een vrijblijvend intakegesprek beoordeelden wij het ondernemingsplan. Hier hadden wij een aantal kritische opmerkingen over. Deze bespreken we met de ondernemers en hun adviseur. Nadat we alle aandachtspunten inhoudelijk hadden besproken, vertrouwden wij erop dat wij het gevraagde kapitaal konden realiseren via ons netwerk.

 

Waarheen voor de financiering?

De volgende stap was de financiering. Felyx bestond pas sinds 2017 en was dus in feite nog een start-up. Financiering hiervoor is vaak uitdagend. Het op te halen bedrag was daarbij te groot voor crowdfunding. Onze keuze viel daarom op ons netwerk van private investeerders, van wie wij vermoedden dat zij interesse hadden. Een extra voordeel van financiering via private investeerders is dat zij vanwege hun ondernemerservaring toegevoegde waarde kunnen bieden aan de nog jonge eigenaren van felyx. Een win-win-situatie dus!

 

Het plan uitrollen naar de investeerders

Samen met de oprichters van felyx bereidden wij een presentatie voor. Hierbij was een groep door ons geselecteerde particuliere investeerders aanwezig. Het bleek een succes: maar liefst 20 potentiële investeerders toonden interesse.

Een week later volgde een tweede bijeenkomst, waarin de geïnteresseerde investeerders de ondernemers de hemd van het lijf vroegen over het ondernemingsplan, hun ervaringen in Amsterdam, de vergunningen, de organisatie van het onderhoud aan de e-scooters, het marketingplan, de begrotingen etcetera.

Eind juni was daarna de kogel door de kerk. Toen gaven 18 geïnteresseerde investeerders aan graag te willen participeren in felyx. Zij zegden financiering toe voor het project in Rotterdam middels participaties en obligaties.

 

Felyx naar Rotterdam!

De e-scooters zijn besteld en rijden inmiddels in Rotterdam.

 

De meerwaarde van financieel advies

Onze rol in deze casus was het kritisch beoordelen en feedback geven op het ondernemingsplan van felyx door het te bekijken door de ogen van private financiers. Hierbij hadden wij als doel de kans op financiering te vergroten. Vervolgens benaderden wij binnen ons netwerk geschikte financiers en begeleidden wij de ondernemers totdat de financiering rond was.