20 september 2019

Verslag bijeenkomst 20 september 2019

 In bijeenkomsten, Investeerders

Op vrijdagmiddag 20 september 2019 vond de vierde bijeenkomst van Kaasstad Kapitaal plaats in de Graham Bellzaal van De Telefooncentrale in Alkmaar. Ook deze keer vulde ze zaal zich met investeerders en andere belangstellenden. Zij luisterden naar 3 presentaties van ondernemers met een kapitaalbehoefte. Daarnaast was er een educatief moment, ingevuld door Bert Rotteveel van Flexwonen NH.

 

Terugblik 28 juni

We begonnen met een terugblik op de bijeenkomst van 28 juni 2019, waarbij drie ondernemers hun plannen presenteerden. Alle drie wisten belangstelling te trekken van meerdere investeerders. Eén zaak (financiering vastgoed) is inmiddels ‘rond’ en wordt begin november afgerond bij de notaris. Bij twee andere zaken zijn de besprekingen tussen de ondernemers en de geïnteresseerde investeerders nog gaande.

 

Goboony en retailondernemersvraag

Hierna presenteerde Mark de Vos de plannen van zijn onderneming Goboony, dat een platform heeft ontwikkeld waarop campereigenaren hun campers kunnen verhuren aan particulieren die met een camper op vakantie willen. Omdat campers door hun eigenaren gemiddeld vier weken per jaar gebruikt worden (en dus 48 weken niet!) is dit interessant voor eigenaren. Inmiddels staan er 2.500 campers op de site en is Goboony de grootste aanbieder in vier landen. Goboony zoekt € 500.000 om te investeren in marketing, IT en uitbreiding naar andere landen. Het verwachte rendement, op basis van een converteerbare lening, ligt op 30%.

De tweede presentatie betrof de kapitaalvraag van een ondernemer die een bedrijfspand wil kopen en transformeren naar een winkelpand met daarboven vier wooneenheden. Namens de ondernemer presenteerde Peter Vonk van het Centrum voor FinancieringsOplossingen deze casus, die investeerders de mogelijkheid biedt een 5-jarige lening van € 750.000,- te verstrekken tegen 6% met goede hypothecaire zekerheid (loan to value is 75%).

 

Hekkensluiter: Flexwonen NH

De laatste presentatie was van Bert Rotteveel van Flexwonen NH. Dit bedrijf verhuurt woonunits op basis van een tijdelijke woonvergunning. De doelgroep bestaat uit jongeren, spoedzoekers en statushouders. Flexwonen is daarmee al succesvol in meerdere gemeenten en recent is Flexwonen benaderd door een regionale gemeente om daar 42 woonunits te realiseren. De gemeente verstrekt hiervoor een vergunning voor tien jaar. De investering kost € 1 mln. en Flexwonen zoekt een lening van € 800.000 bij investeerders tegen een rendement van 7% rente plus 20% winstdeling.

 

Educatief moment

Het vaste onderdeel werd deze keer ingevuld door Bert Rotteveel. Voorafgaand aan zijn eigen pitch gaf hij een inkijk in de ontwikkelingen op gebied van tijdelijke woonoplossingen. Ook gaf hij met het oog op de diversiteit aan bewoners en een vaak kritische omgeving inzage in de wettelijke mogelijkheden en beperkingen, met daarbij zijn visie op de cruciale factoren om van deze woonunits een succes te maken.

Wij kijken terug op een interessante bijeenkomst met waarde voor zowel voor de presenterende ondernemers als voor de aanwezige investeerders.

 

Ook Kaasstad Kapitaal bijwonen of wilt u meer weten over investeringskansen? Wilt u zelf een plan presenteren als ondernemer? Neem dan contact op met Peter.